Rhens aan de Rijn is niet alleen maar een mooi wijnstadje, zoals men vanop de hoogte in Lahnstein zou kunnen vermoeden, een plaatsje dat zich zich bekoorlijk uitstrekt op de oever van de stroom, die tenslotte verdwijnt tussen de flanken van de heuvelrij naar de Hunsrück:
Rhens is kenmerkend geweest voor een tijdvak dat de geschiedenis is ingegaan onder de benaming „Rhenser Kurverein“ (Keurvereniging van Rhens), een verzameling keurvorsten die de Duitse koning en tegelijk ook de Duitse keizer kozen opn de Königsstuhl (Koningstoel) bij het plaatselijke meer.
De Königsstuhl is de historisch belangrijkste bezienswaardigheid in Rhens. Ooit werd hier in het jaar 1400 „Ruprecht von der Pfalz“ als eerste koning van Duitsland gekozen. De koningen na hem namen plaats op de Königsstuhl en legden daar de eed van trouw af. Na de ontdekking van de minerale bron in Rhens werd de Königsstuhl in 1929 van zijn oorspronkelijke plaats (de huidige Rijninstallaties) verwijderd en boven het dorp Rhens heropgebouwd. Daar is dit tijdgetuigenis altijd te bezichtigen. Men heeft daar ook een mooi uitzicht over de vallei van de Rijn.
De stadsmuur omsluit het stadje in een vijfhoek. Enkele gedeelten zijn bewaard gebleven, de oude vestinggang niet. Aan de Rijn staat de Scharfenturm (toren), in de richting van Koblenz ziet men de Rheintor (Rijnpoort) en de Josephstor (Jozefpoort). Dan liep de muur bijna rechthoekig omhoog, met kleinere vestingtorens en borstweringen, naar de Viehtor (Veepoort) schuin achter het oude stadhuis. Dan liep hij verder door het terrein met de beek en boog (ook rechthoekig) terug af naar de Rijn, onderbroken door de Kirchtor (Kerkpoort), zijdelings vanaf de oude katholieke Dionysiuskerk. Het was dus een gesloten stadskern, die nog steeds te herkennen is. Een bouwhistorisch erfgoed is overgebleven, dat men uit innerlijke verplichting zou moeten bewaren.
Deze toren aan de Rijn heeft drie verdiepingen, waarvan de onderste met gelijkvloerse ingang ten tijde van de heksenprocessen als gevangenis diende. De tweede gewelfde verdieping heeft een trap in de muur die naar de derde verdieping leidt, waar zich grote rondboogvensters bevinden. Waarschijnlijk diende deze toren eerst als tol- en observatietoren.
Net zoals het "Duitse Huis" met zijn twee hoge gevels en de zogenaamde Wackelburg (wankele burcht) – beide als vakwerkgebouwen op de stadsmuur opgetrokken - is de tolhuistoren Rheintor in de muur verzonken. Hij heeft drie verdiepingen, een spitsboog en een vierkante doorrit. Tot in de 19e eeuw had de steile torenkap met twee spitsen twee veelhoekige, met leisteen bedekte dakerkers.
Ook de Josephstor heeft een spitsboog. Op de verdieping aan de kant van de Rijn, in een muurnis, staat nog steeds het beeld van St. Joseph.
Grote gedeelten van het front aan de kant van de Rijn gingen verloren, ook de stadspoort richting Koblenz (wordt terloops gezegd terug opgebouwd). Aan de kant van de berg ziet men nog resten van de muur en een halfronde, naar binnen toe open vestingtoren. De Viehtor daarentegen, voorbeeldig bewaard als monument, is ook nu nog een doorgang naar de Mühlental (Molenvallei). In de bocht van de stadsmuur staat de 3/4 ronde Eulenturm (Uilentoren).
De Kirchtor werd in 2004 heropgebouwd. Tussen de Kirchtor en de Scharfenturm ziet men nog een goed bewaard stuk van de stadsmuur.
Dit prachtig vakwerkgebouw stamt uit de 15e eeuw. Het gebouw werd in 1998 volledig gesaneerd. Het rijke vakwerk, gestut door kruisversterkingen - "Wilder Mann" (Wilde man) genaamd - en de met neuzen bezette kleinere dwarsversterkingen lopen door tot aan de dubbel ingedeelde gevel. In het vakwerk onder het rondboogluik ziet men het stadswapen met het jaartal 1709 (het bouwjaar van de gevelconstructies). Op de gevelspits, in de met leisteen beklede dakruiter, zit een uurwerk. De gevel aan de Viehgasse varieert het vakwerk met uitlopende dwarse versterkingen en Andreaskruisen.
Tegen over het stadhuis staat een op de hoeken rijkversierd vakwerkhuis: het stadhuiscafé met het jaartal 1706 op de hoge gevel. Richting Langgasse werd in 1981/82 het huis ook uitgebreid met prachtig vakwerk.
Schuin tegenover het marktplein is een gans complex van schilderachtige vakwerkhuizen bewaard gebleven. Ook hier ziet men gebogen en met neuzen bezette dwarsversterkingen. Versierde inlegplanken, een die de kuiper toont bij het maken van een kuip..
Tour „Enchanting Loreley”
Tour „Enchanting Loreley” including nature hike and wine tasting
Fon: +49 (0) 6774 – 745
Fax: +49 (0) 6774 – 8174Mail: info@tempus-rhenus.de
Deutschland Germany information
Rhein river information
Loreley Info now mobile
|
|||||
Source: Foto Loreleyfelsen Felix König | © 2006 - 2014 go_on Software GmbH |